Comercializam o gama bogata de materiale compozite: rasini, agenti demulare, placi poliuretanice, pigmenti, silicon RTV, testauri industriale.
Comercializam o gama bogata de materiale compozite:
rasini, agenti demulare, placi poliuretanice,
 pigmenti, silicon RTV, testauri industriale
.
tel: 0368.412.413, e-mail: info@btools.ro

 

 

O matrita flexibila din silicon realizata prin “pensulare” reprezinta o alegere buna atunci cand nu dorim sa utilizam intensiv matrita rezultata in activitati de productie.

Matritele din silicon realizate prin pensulare se preteaza atat pentru modele simple cat si pentru modele mai complexe. Tehnica presupune un nivel redus spre mediu de complexitate si genereaza un consum redus de silicon RTV.Matritele realizate prin pensulare au nevoie de o cochila de sprijin, realizata de obicei din fibra de sticla sau fasa gipsta, in functie de specificul aplicatiei.

Primul pas in realizarea matritei de silicon prin pensulare, consta in fixarea modelului ce urmeaza a fi reprodus pe o baza plana si solida (placaj, MDF, etc). Dupa fixare, se traseaza cu un marker pe baza solida, un contur in jurul modelului la cca 1.5 -2cm fata de model. Acest contur ne arata cam cat trebie sa lasam in afara, “buza” matritei de silicon, buza care se va sprjinii pe “camasa de ranforsare”.

Inainte de a incepe pensularea primului strat de silicon, se aplica pe model un agent de demulare. Dupa aceasta operatie se amesteca prima sarja de silicon pentru a incepe pensularea. Pentru a putea fi pensulat, siliconul RTV are nevoie de un produs auxiliar, numit “ Agent THIXO”. Acesta modifica vascozitatea siliconului (il ingroasa) pentru a putea fi aplicat prin pensulare.

Sfaturi utile pentru matrita flexibila realizata din silicon RTV prin pensulare:

 

1Pentru primul strat de silicon pensulat, cel care vine in contact cu “master modelul”, folositi un procent mai mic de agent de thixotropizare. Chiar daca la pensulare siliconul este mai lichid, si se poate “scurge” el va copia cu fidelitate toate detalile master modelului. Pentru straturile ulterioare se poate opta pentru un procent mai mare de agent de thixotropizare, care face siliconul mai vascos si mai usor de aplicat.

2Atunci cand pregatiti sarjele de silicon pentru pensulare, mixati doar cantitati ce se pot aplica intr-un interval de cca. 10 -15 minute. De obicei dupa aceasta perioada de timp siliconul incepe sa se intareasca si devine dificil sa mai lucrati cu el. Chiar daca o sarja nu v-a ajuns ca sa pensulati intreaga matrita, nu este nici o problema, mixati o noua sarja si continuati pensularea. Sarjele succesive de silicon se vor “lipi” intre ele si in final veti avea o matrita compacta fara nici o linie de separatie intre sarje. Pentru o aplicare usoara a siliconului, lasati un interval de timp de cca. 15 -20 minute intre straturile pensulate (successive).

3In functie de complexitatea matritei si geometria modelului, verifcati daca este necesar sa adugati urmatoarele operatii pentru realizarea matritei flexibile din silicon:

 

  • dupa ce am terminat procesul de pensulare, inainte de a ne apuca sa realizam camasa de ranforsare putem observa ca exista anumite zone “concave” care ne-ar putea impiedica sa extragem matrita de silicon din cochila de ranforsare. Aceste zone se “astupa” fie prin pensularea mai multor straturi de silicon, fie prin folosirea unui silicon de gen putty (Marck Plus) care se aplica ca o plastelina.

 

  • daca master modelul este unul voluminos si complex ar putea fi necesar sa gasim o modalitate de a “fixa” si a “sustine” matrita de silicon in cochila de ranforsare. Acesta este rolul “cheilor de aliniere / sustinere”. Acestea sunt “proeminente” de diferite forme ( dop conic, cordon trapezoidal, etc) care se aplica pe matrita de silicon in timpul pensulari. Ele se pot realiza fie ca elemente standardizate (avem o matrita cu formele mentionete, dop, trapez, etc., in care turnam silicon si rezulta aceste elemente, pe care le adaugam in timpul pensulri pe suprafata exterioara) fie pe modelam “pe loc” in functie de nevoie, din silicon putty ( vezi silicon plasteina -Marck Plus).

 

  • “zonele de decupare” – sunt situatii cand matrita pensulata peste model nu poate fi scoasa daca nu este “taiata” matrita. De obicei de-a lungul acestei zone de “taiare” siliconul trebuie sa fie mai gros si atunci acest surplus de grosime se obine fie prin pensularea mai multor straturi in zona, fie cu ajutorul siliconului putty sau prin adaugarea de elemente standardizate (deja turanate) din silicon (vezi ex, cheie de aliniere). De obicei taierea nu se realizeaza in linie dreapta, ci serpuit pentru a asigura o inchidere perfecta /aliniata a matritei de silicon in timpul turnari.

Ultima etapa din procesul de realizare a matritei pensulate din silicon RTV consta in realizarea cochilei. Daca este vorba de o forma simpla si de dimensiuni reduse aceasta se realizeaza dintr-o singura bucata, daca modelul este unul complex si voluminous este necsar sa realizam carcasa de sustinere din 2 sau mai multe parti.

Daca este necesar sa realizam carcasa de sustinere din mai multe parti acestea se realizeaza una cate una.

Pentru inceput se delimiteaza aceste zone peste siliconul pensulat cu o plasatelina de modelaj, cu un caron taiat, cu polistiren decupat, etc.

Dupa delimitare, in interiorul fiecarei zone delimitate, se realizeaza carcasa de sustinere. Ele mai folosite material sunt: fibra de sticla cu rasina epoxidica/ poliesterica, fibar de sticla cu rasina acrilica, fasa de ipsos, ipsos.

La aceasta etapa trebuie sa aveti in vedere ca fiecare din patile component ale cochilei de sustinere, se termina cu o “buza / margine” care ajuta la alinerea si prinderea de cochila vecina.

Toate aceste etape find parcurse, acum aveti o matrita din silicon felxibil gata pentru reproducere.

 

  Materialele de care aveti nevoie pentru realiarea matritei de silicon prin pensulare sunt:

 

 

  Alte materiale informative lagate de realizarea unei matrite flexibile din silicon prin pensulare: