Pentru matritele realizate prin pensulare (vezi articol pensulare) sau cu strat dimensional (vezi articol strat dimensional) in functie de geometria modelului, poate fi necesar sa luam in calcul o “linie de crestare” a matritei pentru a putea demula obiectul ce urmeaza a fi turnat.

Chiar daca zona liniei crestate se executa la final, atunci cand siliconul este deja intarit, ea trebuie gandita inca din etapa de executie a matritei, pentru ca in aceasta zona stratul de silicon este mai gros.Ca si practica, in aceasta zona, se obtine un strat mai gros de silicon prin urmatoarele metode:

 

1La o matrita executata prin pensulare se pensuleaza strat dupa strat, in zona liniei de crestare, pana se ajunge la o grosime de 1 cm ... 1.5 cm. De mentionat ca este o metoda destul de “greoaie” care necesita mult timp iar rezultatele de cele mai multe ori nu sunt satisfacatoare. Nu este o metoda pe care o recomandam ca fiind “ce mai buna alegere”, dar pentru matritele care nu sunt folosite intens poate fi o solutie “practica”.

 

2O alteranativa la metoda descrisa mai sus, pentru matritele realizate prin pensulare, consta in a ingloba in aceasta zona un “profil patrat sau dreptunghiular” din silicon, care a fost turnat anterior. Adica, se toarna din silicon un “cordon”, de exemplu un patrat de 1/1 cm, si se lasa la intarit. Ulterior acest cordon, se aplica pe matrita la care lucram, peste un strat de silicon proaspat pensulat si apoi prin pensulari succesive se inglobeaza / fixeaza cu urmatoarele straturi pensulate pe matrita finala de silicon.

 

3Cea mai simpla metoda de “ingrosare” a zonei in care se executa linia de decupare consta in utlilizarea unui silicon tip putty ( gen plastelina – vezi Markplus). Aceste se aplica pur si simplu in zona dorita, peste un strat de silicon pensulat si se modeleaza cu degetele in forma si grosimea dorita. Este bine ca dupa ce s-a ajuns la forma finala, sa mai fie pensulat peste in ca un strat de silicon (non putty) din siliconul utilizat la realizarea matritei.

 

4Pentru matrita realizata cu strat dimensional, proceduara este mult mai simpla pentru ca zona liniei de crestare este realizata din plastelina de modelaj, care poate fi modelata foarte usor, ca si forma si grosime. Forma creata din plastelina, va lasa o amprenata negativa (un gol) in carcasa de ranforsare, care la turnarea siliconului va crea un surplus, o zona mai groasa, in care se executa ulterior crestarea siliconului.

 

Pentru a realiza decuparea efectiva in matrita de silicon, trebuie sa tineti cont ca aceasta nu se relizeaza in linie dreapta ci sub forma unei linii “serpuite”. Acest tip de decupare serpuita asigura alinierea perfecta a celor 2 parti ale matritei.