Comercializam o gama bogata de materiale compozite:
rasini, agenti demulare, placi poliuretanice,
 pigmenti, silicon RTV, testauri industriale
.
tel: 0368.412.413, e-mail: info@btools.ro

 

 

Daca dorim sa reproducem un obiect care are o “fata” cu detalii reliefate, iar partea opusa, baza, este dreapta (obiect gen basorelief) putem opta pentru tehnica realizarii matritei flexibile cu strat dimensional, 1 parte.

Aceasta tehnica de realizare a matritei flexibile de silicon presupune un nivel mediu spre avansat de complexitate, dar consumul de silicon RTV este redus.


Matrita de silicon rezultata in urma acestei tehnici este similara cu cea realizata prin pensulare, diferenta este ca la aceasta matrita grosimea stratului de silicon este controlata cu precizie, rezultand o matrita care se preteaza mult mai bine pentru activitati productive intense, comparativ cu matrita de silicon pensulata, unde grosimea stratului de silicon este mai greu de controlat.

Pentru a realiza o matrita flexibila din silicon cu strat dimensional, va recomandam parcurgerea urmatorilor pasi:

1 Lipiti modelul de o baza solida (placaj, MDF, geam) cu un pistol cu baton adeziv sau cu un adeziv non permanent. Dupa lipirea modelului de baza, este bine sa realizati o “sigilare” a distantei care ramane intre model si baza cu o plastelina de modelaj, pentru a impiedica patrunderea siliconului sub model. Aceasta practica asigura o margine uniforma matritei de silicon.
2 Aplicarea stratului dimensional consta in “captusirea” master modelului cu un strat de plastelina de modelaj, care are de cele mai multe ori o grosime constanta. In aceasta etapa, din plastelina de modelaj se realizeaza cheile de aliniere sau punctele de sprijin cu cochila exterioara. Tot acum se acopera cu plastelina de modelaj si eventualele “goluri” care ar putea impedica extragerea matritei de silicon din cochila care se va realiza la pasul urmator.
3 Dupa ce toate operatile legate de stratul dimensional cu plastelina de modelaj au fost finalizate, se realizeza cochila. Cochila este o carcasa rigida, care se formeaza peste stratul dimensional de plasteliana. Ea se poate realiza prin turnare, ca un “bloc”, sau prin pensulare (fibra de sticla cu rasina) ca o “scoarta”. Important este ca intre cochila si baza pe care a fost fixat master modelul sa se creeze puncte de aliniere care sa asigure o pozitionare exacta fata de model si sa mentina o “distanta” constanta fata de model.
4 Dupa intarirea finala a cochilei, aceasta se extrage usor, fara sa o deterioram, pentru ca avem nevoie de ea si in etapele urmatoare. Eliminati integral si stratul de plastelina de pe model si curatati bine modelul pentru a nu ramane urme de plastelina pe el. Aplicati peste model un agent de demulare.
5 Executati in cochila o gaura mai mare pentru turnare siliconului si gauri mai mici pentru aerisire, in zonele in care ar pute ramane aerul blocat la turnare. Repozitionati cochila peste master model, conform punctelor de aliniere stabilite initial pe placa de baza. Acum trebuie sa aveti in interior master modelul, peste fixata cochila si intre master model si cochila, spatiul “gol” creat cu ajutoarul stratului dimensional de plastelina.
6 Sigilati cu plastelina de modelaj partea exterioara de imbinare dintre cochila si placa de baza pentru a preveni scurgerea siliconului la turenare. Mixati cele doua componente ale siliconului conform fisei tehnice si turnati siliconul prin gaura de turnare executata in cochila de turnare. Dupa vulcanizarea / intarirea siliconului, demulati matrita de silicon si pozitionati-o in cohila. Acum aveti o matrita flexibila de silicon RTV, realizata cu strat dimensional gata de repoducere.
Modelare plastelina pentru stratul dimensional.
Plastelina de modelaj si master modelul.
Stratul dimensional asezat peste master model.
Baza si
Ambele modele acoperite cu stratul dimensional din plastelina de modelaj.
Delimitare pentru realizarea carcasei din 2 parti.
Delimitare pentru realizare carcasa din 2 parti.
Carcasa realizata din fibra de sticla si rasina epoxidica, 2 parti.
Am scos carcasa si stratul dimensional de plastelina.
Cele 2 parti ale carcasei, dupa ce am eliminat stratul dimensional de plastelina.
Inainte de turnare silicon - in mijloc modelul, golul lasat de stratul dimensional si carcasa din fibra de sticla.
Se toarna siliconul RTV ZA 13 Zhermack.
Am turnat siliconul RTV Zhermack ZA 13.
Dupa vulcanizarea siliconului am realizat demularea.
Asa arata matrita flexibila din silicon RTV ZA 13 la final.
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

 

  Materialele de care aveti nevoie pentru realiarea matritei flexibile de silicon RTV, cu strat dimensional sunt:

 

 

 Alte materiale informative legate de realizarea unei matrite flexibile din silicon RTV, cu strat dimensional, 1 parte: