Daca doriti sa reproduceti un obiect complex, cu detalii pe toata suprafata, cea mai potrivita tehnica de realizare a matritei este - matrita de “tip bloc” din 2 sau mai multe parti.

Aceasta tehnica se incadreaza intr-un nivel mediu de complexitate, cu un consum mai mare de silicon RTV dar, presupune un timp mai redus de executie fata de alte tehnici mai complexe.


Tehnica este similara cu cea de realizare a matritei tip “bloc” -1 parte, doar ca se repeta pasii pentru fiecare parte care compune matrita finala.

matrita silicon rtv bloc2 1Prima etapa consta in impartirea modelului in doua parti (sau mai multe) trasand o linie de separatie pe suprafata modelului. Linia se poate trasa fizic pe model cu un creion sau se poate trasa “imaginar” in cazul in care nu se doreste afectarea master modelului.

De cele mai multe ori aceasta line de separare nu este una pefect liniara si nu se poate incadra intr-un plan drept. Ea urmeaza forma modelului, cautand sa optimizeze imbinarea celor 2 parti ale matritei cu operatia ulterioara de demulare si cu forma obiectului de reprodus.

Cand stabiliti aceasta linie de separatie, puteti face un exercitiu de imaginatie pentru a “vedea” viitoarele parti componente ale matritei flexibile de silicon si cum se face demularea viitoarelor obiecte ce urmeaza a fi turnate. Este important sa stabiliti corect aceasta linie de separatie, pentru ca de aceasta depinde reusita viitoarelor demulari si eficienta matritei de silicon.


Descriere poze:


  • Baza model realizata din plasteina de modelaj sau lut.
  • Modelul ce urmeaza a fi reprodus.
  • Linia de separatie intre cele cele 2 parti ale matritei de silicon.
  • Cadru demontabil (cofrag realizat din lemn, MDF sau chiar plastelina de modelaj) construit in jurul modelului pentru a impiedica imprastierea siliconului la turnare.
  • Prima jumatate din matrita de silicon, deja turnata in silicon (in poza, culoarea verde).
  • Elemente de alinire / pozitionare ( de tip linie continua sau punctate)
  • Canale de ventilatie, permit eliminarea aerului la turnare
  • Canal de turnare

 

Dupa ce ati stabilit aceasta linie de separare, se aseaza modelul pe un “pat” de plastelina de modelaj (sau lut) si se incepe acoperirea modelului de la baza pana la linia de separatie.

Dupa finalizarea patului de plastelina, este important sa va asigurati ca intre model si patul de plastelina nu au ramas goluri prin care poate patrunde siliconul la turnare. Aceasta zona se poate “finisa” cu o mica spatuala de lemn cu varf ascutit sau cu un feon cu care sa se incalzeasca usor plastelia de modelaj pentru a se mula cat mai bine pe model.

Dupa finalzarea acestui pas se realizeaza “canalele de aerisire” si “canalul de turnare”.

Canalele de aerisire ajuta la evacuarea aerului din anumite zone ale matritei de silicon, unde acesta ar putea ramane blocat, datorita procesului de turnare. Ignorarea acestor canale de aerisire poate conduce la realizarea de obiecte turnate cu zone “lipsa”, zonele in care in interiorul matritei a fost “blocat” aer.

Canalul de turnare este canalul prin care se realizeaza turnarea materialului in matrita de silicon. Acesta se realizeaza doar in cazul in care nici o suprafata din obiectul ce urmeaza a fi reprodus nu ramane in exteriorul matritei de silicon.

Canalul de turnare trebuie sa asigure o umplere “naturala” o obiectului / golului din interiorul matritei, dinspre baza obiectului spre extermitatile superioare, care se termina de obicei cu canalele de aerisire.

Dupa ce atat canalele de aerisire cat si canalul de turnare au fost “realizate”, in patul de plastelina de modelaj, se trece la realizarea canalului / punctelor de aliniere. Acestea au rolul de a alinia, de a suprapune perfect cele 2 parti ale matritei de silicon.

Punctele de aliniere se realizeaza prin “gaurirea” sau prin trasarea unui “sant” in patul de plastelina care sa urmareasca conturul modelului.

Dupa ce toate aceste operatii referitoare la patul de plastelina de modelaj au fost finalizate, se realizeaza “cadrul de turnare”. Rolul cadrului / cofragului de turnare este de a impiedica imprastierea siliconului la turnare. Cadrul / cofragul de turnare se poate realiza din sipci de lemn, MDF sau tot din plastelina de modelaj. Cadrul de turnare se realizeaza la o anumita distanta fata de model, aceasta distanta va da si grosimea viitoarei matrite de silicon.

matrita silicon rtv bloc2 2Urmatoarea etapa consta in turnarea siliconului RTV pentru prima jumatate de matrita. Se mixeaza cele 2 componente ale siliconului RTV conform datelor din fisa tehnica si se toarna in cofragul de turnare pana se acopera cel mai inalt punt al modelului cu cel putin jumatate de centimetru.

Dupa vulcanizarea / intarirea primei jumatati din matrita flexibila de silicon, se poate elimina baza de plastelina din jurul modelului. Jumatetea de matrita din silicon deja intarita ramane pe model, se elimina doar patul de plastelina, jumatatea din silicon deja turnata devine acum “inlocuitorul bazei de platelina”.

Pe suprafata de silicon a matritei ( prima jumatate deja intarita) se aplica agentul “Separatore”. Rolul acestuia este de a impiedica lipirea siliconului deja turnat si intarit de urmatoarea sarja de silicon ce urmeaza a se turna.

matrita silicon rtv bloc2 3In jurul bazei din matrita de silicon deja intarita, se construieste un nou cadru/cofrag de turnare pentru a turna a doua parte a matritei flexibile. Se repeta procesul de turnare silicon exact ca la prima jumatate.

Dupa vulcanizarea siliconului RTV se elimina cofragul / cadrul si se separa cele 2 parti ale matritei flexibile de turnare. In acest moment aveti o matrita felexibila din silicon RTV, functionala, gata de turnare, pentru reproducerea modelului initial.

Materialele utilizate in procesul de realizare a matritei flexibile din silicon de tip “Bloc” cu 2 parti:Alte materiale informative despre realizarea matritei de tip “bloc” cu 2 parti: